Završena konferencija o rukometu “Handball Talks” – ocjena: čista desetka!

VijestiSaturday, 04. November 2023.

Široki osmjesi, iskreni zagrljaji i čvrsti stisci ruku istinskih legendi, rukometnih stručnjaka i rukometnih djelatnika po završetku dvodnevne konferencije pod nazivom “Handball Talks” potvrda su apsolutne opravdanosti projekta koji je pokrenuo rukometni portal Balkan Handball. RK NEXE i Našice bili su super dobar domaćin i partner konferenciji koja je okupila više nego ugledno rukometno društvo iz cijele regije. Nakon iznimno uspješnog i sadržajnog prvog dana konferencije, danas su na rasporedu bila tri vrlo zanimljiva panela.  O novim rukometnim generacijama i novim pristupima u radu s klincima govorili su Vladan Jordović (PIK Seged), Matko Zrilić (RK Maksimir Pastela), Nikola Maksimović (RK Novi Beograd) i Goran Đorgonovski (Rakomet za sekoe dete), a posebno je zanimljiv bio panel pod nazivom „Rukomet u medijima – Zašto nas ima/nema“. Uz iznimne medijske djelatnice Simonu Margetić (EHF) i Jelenu Bagarić (EHF), o problematici i nedostatku rukometa kao sporta u medijima govorio je i glavni urednik i vlasnik portala “Balkan Handball” i idejni začetnik ove hvale vrijedne konferencije Žika Bogdanović, koji je bio više nego zadovoljan odličnom organizacijom i podrškom koju mu je pružio RK NEXE u organizaciji i realizaciji konferencije:

Predsjednik RK NEXE Josip Ergović izrazio je ogromno zadovoljstvo i ponos što su Našice i RK NEXE bili domaćini ovakvog skupa:

Na samom kraju konferencije održan je posljednji panel pod nazivom “Rukomet jučer , danas i sutra” na kojemu su govorili doajeni i istinski rukometni znalci Lino Červar, Kasim Kamenica i Veselin Vujović. Sva su trojica dali svoj osvrt na to kako će se rukomet razvijati, koji su trenutačno najveći problemi, što misle o rukometnim pravilima, nedostaje li magije u rukometu, ali i kako bi trebali izgledati treninzi i rukometna igra u budućnosti.

„Rukomet je 1997. godine donošenjem pravila o izvođenju centra doživio potpunu transformaciju i postao jedan drugi sport, brži i atraktivniji s mnogim detaljima koji su unapređivali našu igru. No i na ovoj konferenciji imali smo priliku čuti da su treneri i dalje nezadovoljni s pravilima koja vladaju, ta uloga sudaca u utakmici koji smatraju da su iznad trenera i igrača stvara problem u rukometu kojeg nema u drugim sportovima. Na globalnom planu rukomet je pomalo zakazao, nema novih zvijezda, nemamo protok mladih igrača“, rekao je Kasim Kamenica, savjetnik Uprave RK Nexe za trenersku struku.

Na temu o rukometnim pravilima i suđenju nadovezao se i Veselin Vujović, koji se prije nekoliko dana vratio iz Irana gdje je izbornik rukometaša.

„Kad god nešto progovorim o toj temi mene uvijek zveknu s pet tisuća eura kazne, sad ako hoćete da nešto kažem dajte pet tisuća eura i ja ću reći“, kroz smijeh je rekao Vujović i nastavio: „Pad rukometa je počeo raspadom bivše države, to je jasno. Ja ne znam nijednog političara iz Danske ili Švicarske, ali svi mi znamo tko su Plenković ili Vučić i sve nam se vrti oko politike u našim državama, a nijedan predsjednik nije pozvao Rukometni savez Hrvatske i pitao što vam treba da u narednih deset godina napravite nešto i koliko je to novaca. Sad smo u poziciji da je kod drugih sportova sve transparentno, a u rukometu jedino suci vide da li je gol ili nije ili je li crveni karton ili nije“, komentirao je Vujović.

Lino Červar, trener i najtofejniji izbornik hrvatske rukometne reprezentacije na panelu je ispričao što je u posljednje vrijeme radio te otkrio kako je nedavno završio s pisanjem knjige.

„Drago mi je da sam mogao nakon 50 godina rada dati svoje mišljenje, jer svaki stav je podložan provjeri tako i moj. Knjiga je jedinstvena, nije se još na tržištu pojavila takva, intrigantna je i izazovna i mislim da će imati velik odjek na karijeru trenera u Hrvatskoj i u svijetu. Stvarno sam napisao ono što mislim i to je proizvod jednog posla koji sam cijeli život volio i od početka sam znao da će se moj život svesti na dvije ljubavi – obitelj i rukomet. Nisam sebe štedio, ali ni igrače“, rekao je Lino Červar.

Dotaknuo se Lino i slavne generacije igrača iz 2003. godine.

„Generacija Balića, Zrnića, Vorija… bila je zadnja u Europi koja je postala svjetskim i olimpijskim prvakom. Percipirani kao luzeri postali su prvaci svijeta i olimpijski pobjednici i posijali sjeme za novi rukomet. Metaloplastika je isto pokazala jedan proaktivni rukomet, nisu se branili već napadali. Oni su isto utrli put. E ta generacija Balića i njegovih suigrača je pokazala da ako imaš informativnu rukometnu komponentu i rukometno si pismen možeš umom i karakterom pobijediti mišiće u igri, reprezentaciju koja je apsolutni favorit. Novo vrijeme nameće da radimo na umu. Treba se trenirati igrače da ubrzaju mentalnu vještinu, ali i da ju istovremeno pretvore u motorički zadatak“, objasnio je Červar kako bi trebali izgledati treninzi budućih rukometaša.

 

 

 

 

Keywords

Balkan Handball
Handball Talks
Josip Ergović
Kasim Kamenica
Lino Červar
RK Nexe
Veselin Vujović
Žika Bogdanović
Share with friends