Besplatna registracija

Osvrt glavnog trenera Hrvoja Horvata i kondicijskog trenera Mirka Krole na jučerašnju odluku HRS-a o poništavanju natjecanja u svim ligama i kup natjecanjima u sezoni ’19./’20.

Kategorija: Ostalo

Kao što je vjerojatno većini ljubitelja rukometa poznato jučer je Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza održao telefonsku sjednicu na kojoj je donio odluku o poništavanju natjecanja u svim ligama i kup natjecanjima u sezoni 2019./2020., a koja su u nadležnosti i organizaciji HRS-a. To su učinili u interesu očuvanja zdravlja rukometašica i rukometaša pa tako svi klubovi zadržavaju u narednoj sezoni 2020./2021. status u onoj ligi kojoj su pripadali na početku sezone 2019./2020., što znači da nema ispadanja iz liga niti plasmana u viši rang natjecanja. Također je donešena odluka vezana za natjecanja u europskim rukometnim ligama – za natjecanja u europskim rukometnim ligama, kao i za sudjelovanje u SEHA – Gazprom ligi u sezoni 2020./2021., prijavit će se klubovi koji su taj status stekli na završetku sezone 2018./2019. Dalje, satus člana 1. Hrvatske kadetske rukometne lige će ostvariti u sezonama 2020./2021. i 2021./2022. klubovi koji su ostvarili taj status 2017./2018. U regionalnim ligama mlađih dobih skupina muški gdje postoje 2 lige (Regija Središte i Regija Jug), status prvoligaša ili drugoligaša u pojedinoj dobnoj skupini zadržavaju klubovi koji su taj status ostvarili u sezoni 2018./2019.

Nadalje, u obrazloženju ovih odluka stoji kako s obzirom na situaciju sa COVID-19 epidemijom te restriktivnim mjerama koje je donio Krizni stožer Civilne zaštite, a kojima je zabranjen ulazak u sportske objekte i grupno treniranje te neizvjesnosti kada će se te mjere izmijeniti ili prestati važiti, nije sigurno da će se steći uvjeti za održavanje sportskih natjecanja na način da bi ista bila privedena kraju u tekućoj sezoni.

Da bi lige započele, uz ublažavanje restriktivnih mjera potrebno je svim sportašima omogućiti i potreban period priprema za nastavak natjecanja radi očuvanja zdravlja i sprječavanja sportskih ozljeda za što izvjesno više nema vremena do završetka trenutačne sezone, stoga je donesena gore navedena odluka. Zakonom o dopunama Zakona o sportu, ranije citiranim člankom stvoreni su pravni okviri te je dat mandat Upravnom odboru Hrvatskog rukometnog saveza da preuzme nadležnost za donošenje ovakve odluke koja je, zbog nemogućnosti održavanja sjednice, odnosno nemogućnosti putovanja članova na sjednicu zbog mjera i preporuke zabrane putovanja, održana telefonski te donijeta jednoglasna odluka – stoji u zaključku Hrvatskog rukometnog saveza.

Vezano za ovu odluku razgovarali smo s glavnim trenerom rukometnog kluba Nexe Hrvojem Horvatom kao i s kondicijskim trenerom Mirkom Krolom, a oni su nam otkrili što misle o ovoj odluci te kada vide mogućnost nastavka treninga, odnosno, početak službenih natjecanja.

Mislim da je ovo bila jedina moguća odluka pošto niti PPD Zagreb niti mi nismo odigrali ni jednu utakmicu u Premijer ligi. Čekali smo što će reći struka, odnosno, epidemiolozi pa se tako nisu stekli uvjeti za nastavak prvenstva i, jednostavno, ovakva odluka se morala donijeti. Prvenstvo se vraća na početak kao da se godina nije igrala pa vjerujem da će biti klubova koji će se osjećati zakinutim. Ovo su jako teške odluke i one moraju vrijediti jednako za sve klubove. Kod nas je tinjala još nada da će se ovogodišnje prvenstvo odigrati pa smo redovno održavali komunikaciju s igračima te im slali programe po kojima treniraju. Tako je kondicijski trener Mirko Krolo svakodnevno slao trrening snage i izdržljivosti te smo u datom trenutku odradili sve što smo mogli. Dok mjere malo ne popuste, nastavljamo s ovakvim individualnim vidovima treninga. Neizvjesnost još traje tako da nam ne preostaje ništa drugo do čekati odluke struke koja će nam reći kada možemo nastaviti s normalnim radom te ćemo se shodno tome i pripremati. SEHA Gazprom liga također planira nastavak, ali kada i u kojem obliku to je zasada teško reći.” – izjavio je trener Hrvoje Horvat.

Mirko Krolo, kondicijski trener RK Nexe, rekao nam je kakve treninge odrađuju Gromovi, na čemu je fokus treninga te kako on provodi ovo krizno razdoblje.

“Mi smo se prilagodili trenutnoj situaciji pa sam tako napravio programe po kojima dečki, uz moje stručne savjete, treniraju. Ti se treninzi odvijaju, uglavnom, samostalno, a u nekim slučajevima mogu sudjelovati najviše dvojica držeći se propisane udaljenosti. Moj savjet je da se više obrati pažnja na dišni i krvožilni sustav, a cilj ovakvih treninga je održavanje forme. Tako nam igrači šalju videozapise u kojima se vidi na koji način izvršavaju obaveze, a u ovaj proces treniranja uključeni su svi naši treneri. Nažalost, pravi intenzitet se ne može postići ovakvim vidom treninga – pravi trening na parketu ima svoj uvod, razradu i završetak gdje je sve pomno isplanirano. Kod njega dolazi i dodatna motivacija jer se igrači međusobno natječu, a ovako su svi zatvoreni u svojim kućama. Pojedinim igračima je dobro došla ovakva situacija pošto su imali vremena za saniranje ozljeda. Sinoć nam je stigla i vijest da se prvenstvo otkazuje pa je to sada nezgodna situacija, ali vidjet ćemo, nadam se, u skorijoj budućnosti kada i na koji način ćemo nastaviti natjecanja.” – rekao je kondicijski trener Mirko Krolo te se osvrnuo na svoju svakodnevnicu.

“Ja se trenutno nalazim u Osijeku s obitelji, a često odem u vožnju s biciklom te na taj način održavam kondiciju. Situacija je daleko od jednostavne, ali svi se trudimo i nadamo se da ćemo što prije izaći iz ove krize koja će zasigurno ostaviti traga. Kod nas se nije u tolikoj mjeri raširila pandemija kao u nekim susjednim zemljama što je rezultat mjera koje je donio nacionalni Stožer te naše discipline. I na kraju bih se osvrnuo na naše dečke te bih rekao da će oni lakše prebroditi ovu krizu pošto su oni dosta mentalno jaki te su navikli svakodnevno dovoditi svoje tijelo do krajnjih granica izdržljivosti.” – izjavio je trener Krolo.