Besplatna registracija

Visoki nivo kondicije temelj uspjeha – Kondicijski trener Mirko Krolo

Kategorija: Ostalo

Mirko Krolo

Danas smo ponovno posjetili naše gromove na treningu u Športskoj dvorani Kralja Tomislava Našice. Po prvi put s nama je bio i naš novi stari grom Can Çelebi, koji se pozdravio s igračima i trenerima te upoznao s onima s kojima do sada nije surađivao. Naime, kako znamo Çelebi je u RK Nexe igrao u sezoni 2014./15. te je s nekim igračima već igrao.

Treneri Hrvoje Horvat, kondicijski trener Mirko Krolo i trener vratara Ninoslav Pavelić nakon kratkog dogovora s igračima započeli su još jedan trening u nizu. Naglasak današnjeg treninga bile su kondicijske pripreme koje su temelj za vrhunske uspjehe svake ekipe. Upravo povodom toga, razgovarali smo s našim legendarnim kondicijskim trenerom Mirkom Krolom koji je nešto više rekao o specifičnostima kondicijskih treninga i kolika je njegova uloga u pripremi igrača.

Koja je stvarna uloga kondicijskog trenera?

Zadatak svakog kondicijskog trenera je da ekipa bude snažna i tjelesno dobro pripremljena. Znači, ja vodim brigu o tome da funkcionalne sposobnosti igrača, njihov srčano – žilni i dišni sustav bude na visokom nivou i da snaga cijelog tijela bude na visokom nivou.

Kako izgledaju vaše pripreme igrača i koji je cilj ovih treninga?

Tijekom sezone imamo puno kondicijskih treninga, a u ovom pripremnom periodu odraditi ćemo ih čak 45. Po mom sudu, sada je najznačajnija kondicijska priprema i tjelesne sposobnosti u ovih prvih 5 tjedana, a kasnije se kombinira taktički i tehnički dio. Ovi treninzi služe kako bi igrači što duže izdržali igranje na visokom nivou te kako bi se smanjio broj ozljeda. Od igrača se očekuje da daju sve od sebe tijekom cijele utakmice, a cilj ovih treninga je da se igrače uvježba da što veći dio utakmice izdrže u maksimalnom intenzitetu. Svakako, ukoliko dođe do neke ozlijede, tu su i liječnici koji prvo odmah ublaže povredu, a kad se ozljeda sanira do određenog nivoa, onda je dalje moj posao da sa specifičnim treninzima igrača vratim u formu.

Kako ste zadovoljni s igračima na treningu i kolio se bavite ovim poslom?

U rukometnom klubu Nexe se stvarno radi dobro, krenuli smo u pripreme i vidim kako je radni elan na visokom nivou te sam uvjeren kako ćemo biti spremni za početak nove sezone. Kao kondicijski trener u tome sam poslu od 1987. godine, dakle 30-tak godina i do sada sam trenirao ondašnju Jugoplastiku u košarci, Tonija Kukoća i Dinu Rađu kojem sam bio osobni trener 12 godina. Poslije sam pripremao i Panathinaikos, Barcelonu, Cibonu, a i svi naši NBA igrači iz tih generacija su prošli kroz moje ruke. Sada sam već godinama u RK NEXE i radim na tome da naši gromovi budu spremni za velike napore tijekom sezone.