Pobjeda za kraj grupne faze i prvo mjesto u grupi! ABC de Braga – NEXE 30:34 (12:17)

EHF Euro ligaSrijeda, 06. Prosinac 2023.

EHF Europska liga – grupna faza, 6. kolo

ABC de Braga – RK NEXE  30:34 (12:17)

SC Braga Arena, Braga

Suci: Svavar Petursson, Sigurdur Thrastarson (Island)

Delegat: Gergely Vattay (Mađarska)

ABC de Braga: Gomes (5 obrana), Meireles 3, Peixoto 4, Abrahão 11, Rebelo 1, Silva 2, Martins, Pando 1, Salvador, Monteiro 1, Manso, Braga, Ferreira (8 obrana/1 sedmerac), Castro, Carvalho 7

Trener: Jose Vieira

RK NEXE: Kuzmanović (9 obrana), Račić, Bakić 2, Vejin 4, Marguč 4, Sršen 1, Radovanović (3 obrane) Jotić, Manci Mičević, Velkavrh 1, Bezjak 3, Štrlek 6, Moslavac 3, Tomić 1, Melić 6, Pribetić 3

Trener: Branko Tamše

Sedmerci: ABC de Braga 4/5; NEXE: 7/8

Isključenja: ABC de Braga: 6 minuta (Peisoto 2′, Reibelo 2′, Manso 2′); NEXE: 8 minuta (Bezjak 2′, Tomić 2′, Pribetić 2′,2′)

Gromovi su večeras u Portugalu ostvarili novu pobjedu i  grupnu fazu EHF Europske lige zaključili na najbolji mogući način  još jednom nadvisivši ekipu ABC de Braga s 34:30. Grupnu fazu natjecanja završavamo na prvom mjestu i u drugi krug krećemu u borbu protiv slovenskog Gorenja i švedskog Savehoffa. Obje su nam ekipe vrlo dobro poznate, a prvoplasirana ekipa u novoformiranoj grupi plasirat će se direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani razigravati u osmini finala.

Odlično smo otvorili utakmicu i odmah preuzeli vodstvo koje nismo ispuštali do kraja utakmice. Imali su Gromovi u 22. minuti utakmice i šest pogodaka prednosti, no Portugalci su vrlo brzo uzvratili s dva vezana pogotka iz sedmeraca i primaknuli se na zaostatak od 4 pogotka. U posljednjoj minuti prvog dijela vrlo neobična i dosta nepovoljna situacija za domaću ekipu koja je zbog igranja nogom ostala bez dvojice igrača koji su zaradili isključenja. Povećali smo razliku na pet pogodaka, ali u zadnjem napadu nismo uspjeli zabiti gol pa se na odmor odlazi s pet pogodaka prednosti (12:17).

Veći dio nastavka bez većih smo problema kontrolirali rezultat i uspijevali držati prednost koja je ponovno u jednom trenutku iznosila šest pogodaka, a onda nas je tri i pol minute prije kraja utakmice zadesila ista sudbina kao i Portugalce na kraju prvog dijela. Isključenja su zaradili Bezjak i Pribetić, igrala se 57. minuta, bilo je 29:33, a Portugalci su ozbiljno prijetili da se pokušaju vratiti u život. Udarac Moslavca obranio je vratar domaće ekipe, no ne uspijevaju zabiti niti Portuglaci – udarac Silve zaustavio je Radovanović. U idućem napadu sjajno je potegnuo Andraž Velkavrh i svojim prvim i jedinim pogotkom ugasio svaku nadu domaćih. Poraz je posljednjim pogotkom na utakmici tek malo ublažio Pando i uslijedilo je novo slavlje Gromova. Nova pobjeda i novi bodovi koji nemaju rezultatsko značenje, no pobjeda je izuzetno važna za samopouzdanje cijele ekipe i renome našeg kluba, koji je grupnu fazu natjecanja okončao s pet pobjeda i jednim porazom i osvajanjem prvog mjesta u grupi D ostvario plasman u drugi krug. Najefikasniji igrači bila su naša super iskusna krila Fahrudin Melić i Manuel Štrlek, obojica s po šest postignutih pogodaka. Po četiri su pogotka postigli Predrag Vejin i Gal Marguč, a Gianfranco Pribetić mrežu Portugalaca tresao je tri puta. Vratari Dominik Kuzmanović i Mihailo Radovanović ponovno su bili na visini zadatka, Kuzma je nanizao devet, a Miki tri obrane u samoj završnici susreta. Gromovi su večeras ponovno imali lijepu podršku svojih navijača koji su organizirano stigli u Portugal i mogli uživati u odličnoj utakmici i novoj pobjedi.

Ekipa na put za Hrvatsku kreće sutra, najprije autobusom do Porta, pa avionom prema Zagrebu uz presjedanje u Amsterdamu. Po povratku u Zagreb autobusom odmah kreću put Dalmacije, u Kaštela gdje će u petak odigrati prvenstvenu utakmicu 13. kola Premijerke protiv domaće Ribola Kaštele.

Bravo dečki i sretan put!

 

Ključne riječi

ABC de Braga/Uminho
EHF Eurospka liga
RK Nexe
Podijeli s prijateljima